A futó babtól kezdve, a tökön és a paradicsomon át szinte mindegyik zöldséget le lehet fagyasztani és legfőképpen télen, de akár az év bármely szakában fel lehet használni az ételekhez. Az alábbi útmutatónak köszönhetően lefagyaszthatja ezeket a zöldségeket és szezonon kívül is felhasználhatja őket.
Hogyan kell leforrázni zöldségeket?
A fagyasztás előtt érdemes leforrázni a zöldségeket, ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy fazékra és némi vízre. Tegye fel a fazék vizet melegedni, majd ha elkezd forrni a víz, tegye bele a lefagyasztani kívánt zöldséget. Amikor ismét elkezd forrni a víz, onnantól kezdve számolja az alábbi listában megadott forrázási időt. Ha az idő letelt azonnal szűrje le a zöldséget és hűtse le mihamarabb hideg víz alá tartva vagy jeges vizes tálba téve. A lehűtést követően már lehet is fagyasztani a gyümölcsöket.
A zöldségek előkészítése fagyasztáshoz:
- A padlizsánt vágja vastagabb szeletekre és 4 percig forrázza;
- A céklát kenje be olajjal, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig süsse, amíg megpuhul. A nagyobb céklákat vágja kisebbekre így hamarabb elkészül. Miután kivette a sütőből, távolítsa el a héját és fagyassza le;
- A brokkolit 3 percig forrázza, majd hűtse le és mehet is a fagyasztóba;
- A kelbimbóról távolítsa el a külső leveleket, majd 3 percig forrázza;
- A szeletelt sárgarépát 3 percig forrázza;
- A karfiolt szedje szét egyenlő darabokra és 3 percig forrázza;
- A zöldborsót 2 percig kell forrázni;
- A futóbabot 2 percig kell forrázni;
Comments
Loading…