Ez a könnyű gyümölcskenyér édes citromos mázzal van leöntve, és szinte szétrobban az áfonyától. Élvezhető desszertként, de akár édes nassolnivalóként is.
Kicsik és nagyok kedvence, hiszen tele van gyümölccsel, de ugyanakkor ízletes és szinte szétomlik az ember szájában.
Hozzávalók:
- A süteményhez:
- 1,5 bögre finomliszt
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 bögre kristálycukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- ¾ bögre író
- ½ bögre olaj
- 2 nagy tojás, enyhén felverve
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 kiskanál vanília kivonat
- 1 bögre friss vagy fagyasztott áfonya
- A citrommázhoz:
- 1 bögre porcukor
- 2 evőkanál friss citromlé
Citrommázas, áfonyás gyümölcskenyér recept
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Fújjunk le sütősprayjel egy 22×11 cm- es kenyérsütő formát, és tegyük félre.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot és a citromhéjat. A kezeink segítségével dörzsöljük össze addig, amíg illatozni nem kezd. Öntsük a lisztes keverékhez. Tegyük félre.
Egy másik közepes méretű tálban keverjük össze az írót, az olajt, a tojást, a citromlét és a vanília kivonatot.
Lassan adjuk hozzá a nedves hozzávalókat a szárazakhoz. Addig keverjük, amíg teljesen el nem vegyülnek. Óvatosan keverjük bele az áfonyát. Öntsük a tésztát az előkészített kenyérsütő tepsibe. Nyomkodjuk szét benne, hogy a gyümölcskenyér egyenletesen süljön.
Süssük 60-70 percig, vagy amíg a fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőle. Tegyük a gyümölcskenyeret egy felületre hűlni 15 percre. Egy kés segítségével válasszuk el a kenyér oldalát a sütőformától, és óvatosan vegyünk ki belőle. Hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson.
Amíg a kenyér hűl, készítsük el a citromos mázat. Egy kisebb tálban keverjük össze a porcukrot és a citromlét. Locsoljuk a mázat a kihűlt gyümölcskenyérre. Szeleteljük fel, és tálaljuk.
Comments
Loading…