Ez a recept igazi ínyencséget takar. Barangolást jelent az afrikai kultúrában, ahol az édesburgonya az egyik kötelező alapanyag a konyhaművészetben. A különleges fűszerezés emeli ki a csirkepörköltet, mely ebédre, vacsorára egyaránt szervírozható.
Előkészület: 20 perc. Főzési idő: 1 óra 55 perc
Hozzávalók 6-8 főre:
- 2-3 kg csirkecomb vagy csirkeszárny
- 3 evőkanál olaj
- 1 nagy vörös vagy fehér hagyma szeletelve
- 6-7 cm-es reszelt gyömbér
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2-3 kg édesburgonya
- fél liternyi zúzott paradicsom
- 1 liter csirkehúsleves
- 1 csésze mogyoróvaj
- 1 csésze pörkölt földimogyoró
- 1 evőkanál koriander
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál cayenne (őrölt csípős csilipaprika) ízlés szerint
- só és bors
Afrikai csirkepörkölt földimogyoróval recept elkészítése:
- Melegítsük fel az olajt középlángon egy nagyobb leveses fazékban. Sózzuk meg a csirkedarabokat, és csepegtessük le. Rövid időre tegyük félre.
- Pirítsuk a hagymát 3-4 percig, gyakran kevergessük, de figyeljünk oda, nehogy az edény aljához kapódjon! Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, együtt pirítsuk tovább 1-2 percig. Ezután következik az édesburgonya, jól keverjük át az egészet!
- A főzés csúcspontja, amikor a csirkét helyezzük a fazékba. A csirkeleves, a paradicsom, a mogyoróvaj, a mogyoró, a koriander, a cayenne fokozatos adagolásával illatok kavalkádja fogja elárasztani a konyhát. Szükség szerint sózzuk az ételt, és 90 percig főzzük lefedve. Ha a hús már lefordul a csontról és az édesburgonya megpuhul, akkor kész.
- Következő lépésként a csirkét feldaraboljuk és hagyjuk kihűlni egy tálban. A csontról lehámozott húst visszahelyezzük az edénybe. A bőrt csak akkor tegyük vissza, ha szeretjük a pörköltben. Megkóstoljuk, és szükség szerint ízesítjük sóval, borssal és korianderrel. Önmagában is kitűnő étel, de kínálható párolt rizzsel vagy más körettel.
Jó étvágyat!
Comments
Loading…