in

Hogyan készül a csokoládé? A kakaóbabtól a (web)áruházakig…

Szinte mindenki egyik kedvenc édessége a csokoládé, de még biztosan nem gondolkodtunk el azon, hogy hogyan is készül ez a finomság.

Először is megérkezik a kakaóbab a gyárba. Ezt átszitálják, hogy megszabaduljanak az idegen tárgyaktól, mint például a kisebb kövek. Utána a kakaóbabot megmérik, és típus szerint kiválogatják, hogy pontosan tudják, milyen kakaó kerül majd a csokoládéba.

Néhány gyártó akár tizenkét fajta kakaóbabot is használhat a receptjeiben. A mérés nagyon óvatosan történik. Mindig pontosnak kell, hogy legyenek az arányok, mert csak így tudnak ugyanolyan ízű terméket előállítani.

A kakaóbabot, nagy kemencékben pörkölik, forró 99-144° C hőmérsékleten. Egy ilyen pörkölés fél óra és két óra között tart. A hő hatására a kakaóbab besötétedik, valamint a pörkölés eredményeképp, az aromái jobban érvényesülni tudnak.

Miután a kakaóbabot megpörkölték, a héja megreped, és ezt kirostálják. A rostálás után a kakaóbabot össze kell zúzni, hogy egy sűrű masszát kapjunk. A csokoládé massza ragadós, keserű, nem túl sima és egyben krémes is. Textúráját a cukor, a kakaóvaj, a vanília és a tej hozzáadásával tudjuk finomítani és javítani. Ezután már ehető és finom ízt kapunk, de ettől még mindig nem kész a csokoládénk.

A kakaó és a cukor miatt, még szemcsés marad a készítmény, ezért a gyárban, ezt a keveréket, egy sor acélhengeren keresztül finomítják. Ahhoz, hogy teljesen finom masszát kapjunk, és hogy az ízek is tökéletesek legyenek, még tovább kell dolgozni a masszával. Egy csokoládé készítő gépbe kell tenni, mely összekeveri és fellazítja a csokoládét. Ezen a ponton adnak a masszához kakaóvajat és valamennyi szójalecitint.

Ezzel a csokoládé megkapja a selymes, sima és végleges textúráját. A drágább csokoládéknál, ez a folyamat akár hat napig is tarthat. Az utolsó folyamat a csomagolás, majd a boltokba való kiszállítás. Manapság számos csokoládé webshop hatalmas kínálatában is rátalálhatunk a legfinomabb csokoládékra, tehát online is megrendelhetjük kedvencünket.

What do you think?

Comments

Loading…

0

Földiepres tiramisu

A klasszikus gazpacho