Az ázsiai tonhal saláta attól különleges, hogy a hozzáadott alapanyagokat zömmel a keleti kontinensen használják. Természetesen már Magyarországon is beszerezhetőek megfelelő szaküzletekben, de jellegüknél, származási helyüknél fogva leginkább a melegebb égövben használják. A speciális fűszerek adják az előételnek is kitűnő saláta ízét; egy vagy több összetevőjét akár meg is lehet változtatni aszerint, mi van otthon vagy mi szerezhető be könnyebben. A soba tészta a japán gasztronómia fontos része, melyet már itthon is egyre többen ismernek.
Előkészület: 20 perc
Hozzávalók 2-4 személyre:
- 10-12 dkg konzerv vagy szárított tonhal
- 8-10 kis retek
- 1 nagy reszelt sárgarépa
- 1 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ 1 serrano chili kimagozva, őrölve
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál szezámolaj
- 3 evőkanál fűszerezett rizsecet vagy sima rizsecet egy teáskanál cukorral
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál apróra vágott koriander
- 1 egész zöldhagyma aprítva
- 25-30 dkg japán soba tészta vagy friss saláta
Az ázsiai tonhal saláta recept elkészítése:
Helyezzük a lecsepegtetett tonhalat, a reszelt sárgarépát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a növényi olajat, a sötét szezámolajat és a rizsecetet egy nagy tálba. Óvatosan adagoljuk az alapanyagokat, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Pihentessük a hűtőszekrényben egy kevés ideig, hogy az ízek összeérjenek. Nem árt letakarni, mivel igen intenzív illatokról van szó…
Kellő várakozás után, a hűtőből kivéve a keverékhez adjuk a felvágott koriandert és a zöldhagymát. Ezt követően óvatosan hozzátesszük a salátát vagy a megfőtt soba tésztát. Ez utóbbi esetében az elkészítés módja attól függ, milyen márkájú tésztát választunk. Mindig kövessük a csomagoláson lévő utasításokat, akkor nem lesz gond és végeredményként finom, ízletes készételt kapunk!
Jó étvágyat hozzá!
Comments
Loading…