in

Marhacsont-leves májgombóccal és sáfránnyal

Ez az étel Szlovéniában „vasárnapi levesként” ismeretes. Fő jellemzője a hosszú főzési idő, hiszen az elkészítéséhez szükséges összes idő kb. 9 órát tesz ki.

De nagyon megéri, hiszen az eredmény egy csodálatos májgombócos leves lesz.

Hozzávalók:

A marhacsont-leveshez:

  • 750 g marhacsont, kb. fél centiméteres darabokra vágva
  • 2 zellerszár, aprítva
  • 2 közepes méretű sárgarépa, aprítva
  • 1 közepes zellergyökér, meghámozva és felaprítva
  • 1 közepes fehérrépa, meghámozva és felaprítva
  • 1 közepes fehérhagyma, aprítva
  • 1 ek kóser , plusz még több
  • 2 kk fekete szemes bors
  • 2 gerezd fokhagyma, hosszában vékonyra szeletelve
  • 1 csomó petrezselyem levél, plusz valamennyi a díszítéshez
  • 1 babérlevél
  • 1 érett paradicsom, megpucolva és felszeletelve
  • 1/8 kk törött sáfrány
  • Frissen őrölt bors

A májgombócokhoz:

  • 250 g fehérkenyér, kis darabkákra tépve
  • 225 g megtisztított borjúmáj
  • 1 ek vékonyra szeletelt petrezselyemlevél
  • 1 ek sótlan vaj, olvasztva
  • 2 nagyobb tojás, szétválasztva
  • Só és bors

Marhacsont-leves májgombóccal és sáfránnyal recept

Először a levest készítjük el. Vegyítsük el egy nagyobb edényben a marhacsontot, és a háromnegyedét a mindkét fajta zellernek, sárgarépának, fehérrépának és a hagymának. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót, a borsszemeket, a fokhagymát, a petrezselyemcsomót, a babérlevelet, a paradicsomot és 10 bögre vizet. Forraljuk fel a keveréket. Vegyük lejjebb a hőt, hogy a leves még forrjon és főjön. Hagyjuk így zavartalanul kb. 3 óra hosszáig.

Vegyük le a levest a hőről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Egy kanál segítségével felezzünk le minden esetlegesen képződött habot a leves tetejéről. Szűrjük át a levest egy áteresztő anyag segítségével egy nagy edény fölött, ezzel távolítva el a csontot és az egyéb szilárd részeket. Tegyük hűtőbe a levest kb. 4 órára, amíg teljesen le nem hűl. Ahogy ez megtörtént, távolítsuk el a megszilárdult zsírt a tetejéről.

Ezután következik a májgombócok elkészítése. Pakoljuk bele egy robotgépbe a kenyeret, és őröljük kenyérmorzsává. Öntsük ki a kenyérmorzsát egy nagyobb tálba, és rakjuk bele a májat a robotgépbe. Próbáljuk minél apróbb darabkákká darálni, majd adjuk hozzá a kenyérmorzsát a petrezselyemmel, vajjal és tojássárgájával együtt. Dolgozzuk egybe az alapanyagokat.

Verjük habbá egy nagyobb tálban a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a májas keveréket. Fűszerezzük sóval és borssal. Keverjük el. Készítsünk 2,5 cm nagyságú golyókat belőle egy evőkanál segítségével, majd rakjuk őket egy pergamenpapírra. Rakjuk hűtőbe kb. 1 órára, ekkor válik tálalásra késszé.

Tálaláshoz melegítsük forrásig egy nagyobb edényben a levest. Ekkor vegyük lejjebb a hőt, és keverjük bele a maradék egynegyed zellert, sárgarépát, fehérrépát, hagymát és egy kis sáfrányt. Finoman dobjuk bele a májgombócokat is a forrásban lévő levesbe, és főzzük 6-8 percig, vagy ameddig a gombócok a leves felszínére nem jönnek. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk tovább a levest, majd tálalás előtt díszítsük petrezselyemlevéllel.

saveur.com

What do you think?

Comments

Loading…

0

Egy edényes pizzás tészta

Sajtos és szalonnás kenyérsüti