Kategóriák: Blog

Minden, amit tudni érdemes a marhahúsról

A húsfogyasztással kapcsolatban mindenkinek megvannak a maga alapelvei. Ugyan a vegetáriánus étkezés napjainkban minden korábbinál kedveltebb, de a legtöbben mégsem tudnak lemondani a szaftos húsfalatokról.

A diétázók kedvence a csirke, a sertés szinte hetente többször is az asztalra kerül a családoknál, de a marhahús is számos rajongót tudhat magáénál. Jobbnál jobb receptekkel találkozhatunk az interneten, így még azok is remek fogásokat készíthetnek belőle, akik egyébként nem mozognak otthonosan a konyhában.

A szaküzletekben és bevásárlóközpontokban járva találkozhatunk a marhahús azon részeivel, melyeket a legtöbbször felhasználunk a konyhában. A bélszín, vagy más néven vesepecsenye abszolút kedvencnek számít, de a comb, a lapocka, a hátsólábszár, a tarja, a hátszín, az oldalas, a szegy és a nyak is rendszerint megtalálhatóak a kínálatban.

A bélszínt általában hirtelensütésre használjuk, a hátszín és a marhacomb pedig főként párolva vagy sütve kerül a tányérra. A vörösboros marhapörköltnek kevés húskedvelő tud ellenállni, és az ünnepi étkezések során is gyakran esik erre a választás. Mindenkinek megvannak a maga bevált marhahús receptjei, és a hazai fogásokon túl a nemzetközi gasztronómia is gyakran használja a marhahúst.

Ugyan ez a húsféle igen gazdag vasban, de sajnos gyakran magas zsírtartalommal is bír. Ez utóbbi egyébként annak függvénye is, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott húsfajta. Minőség tekintetében is sok különbség adódhat marha és marha között. E szempontból a fajta, a táplálás és a bontási, valamint vágási technika játszik fontos szerepet. Az év bármely időszakában elérhető húsfajtát a beszerzés után két-három nappal mindenképpen ajánlott felhasználni, fagyasztóban természetesen akár hónapokig is eltartható az.

Hasonló receptek

Melyek a legnépszerűbb marhahúsból készült ételek?

Mint már említettük, a marhapörkölttel biztosan nem lőhetünk mellé. A gulyásleves vagy az orosz borscs elmaradhatatlan részét is képezi a húsféle, de a steak is sokak kedvencének számít. A tatárbifszteket egyesek nem szeretik azért, mert nyersen kerül bele a hús, de ha ez nem jelent problémát számunkra, akkor igazán különleges gasztronómiai kalandban lehet részünk a tatárbifsztek fogyasztásával.

Sokakban él az a tévhit, miszerint a vörös húsok csakis egészségtelenek lehetnek. Ha azonban megfelelő húsfajtát választunk, akkor akár a diéta remek kiegészítőjét is megtalálhatjuk személyében. Érdemes tudni, hogy a marhahúsból juthatunk hozzá a leginkább koncentrált formában a fehérjéhez.

Nagyon sok benne a cink és a B12 vitamin, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A B vitamin és a vas együttesen eredményesen vethető be a vérszegénység megelőzése érdekében, a cink pedig az immunrendszer erősítésében játszik komoly szerepet.

A marhahúsban egyébként foszfor is megtalálható, ami a csontok és a fogak épségének megőrzése érdekében rendkívül fontos. Legtöbben azonban nem feltétlen ezek miatt kedvelik ezt a húsfélét, hanem sokkal inkább a gazdag ízélmény apropóján. Ugyan kétségtelen, hogy a csirke és a sertés is elkészíthetőek mennyei ízkombinációkkal, de a marhahús már önmagában is egyfajta teltebb ízzel rendelkezik.

Érdemes a sovány marhahúsok mellett letenni a voksot, melyek segítenek a normál koleszterinszint megőrzésében. Célszerű azt is szem előtt tartani, hogy marhahús fogyasztás kapcsán is a mértékletességben rejlik a titok. Ezzel sikerülhet az egészséges testsúlyt megőrizni és ugyanakkor gondoskodhatunk a változatos táplálkozás biztosításáról is. Savanyúsággal, köretekkel, salátával kombinálva fenséges ízeket varázsolhatunk marhahús felhasználásával az asztalra.

Leave a Comment

Friss Receptek

Három hozzávalós házi készítésű Bounty csoki

Egyszerű, gyors és sokkal finomabb a bolti változatánál. Csak egyszer kell kipróbálnod és soha többé…

Tepsis parmezános cukkini

Ez a tepsis parmezános cukkini mindenki kedvenc étele lehet. A parmezános csirke egy egészségesebb változata.…

Töltött marhahús tekercs

Aki szereti a húsételeket, de nem szeret értük egész nap a konyhában forgolódni, azoknak tökéletes…

Áfonyás csirkesaláta

Friss, zamatos és egészséges – mégis mi mást várhatnánk el egy salátától? Ez az áfonyás…

Mogyorót pirítanál? A mikró a legjobb barátod!

A mogyoró nemcsak rágcsálnivaló, de egyre több receptben kap előkelő helyet. Többnyire pirítva kell felhasználni,…

Sonkás, tojásos, sajtos tekercsek

Ez a sonkás tekercs nagyon gyorsan elkészül, ráadásul magában az elkészítésében sincs semmi ördöngösség. Nagyszerű…

Főzelékek babáknak – mit, hogyan és miért

A babákról való gondoskodás felelősségteljes feladat. Nem csak a mindennapi ellátásra kell odafigyelni, hanem arra…

Citrommázas, áfonyás gyümölcskenyér

Ez a könnyű gyümölcskenyér édes citromos mázzal van leöntve, és szinte szétrobban az áfonyától. Élvezhető…

Frittata muffin

Ha a tökéletes reggelit keressük, és már kissé ráuntunk a szokásos tojásételekre, akkor kiváló választás…