Főzés előtti gyors tippek: Ha nem talál otthon zellergyökeret, helyettesítheti fehérrépával, vagy burgonyával.
Figyeljen oda az időre, hiszen a burgonya hamarabb megfő, mint például a zellergyökér.
Spóroljon időt azzal, hogy a hagymát és a gombát addig készíti elő, amíg a marhahús barnul.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 kg marhahús darabokra szeletelve
- só
- 3 bögre felvágott hagyma
- fél kg gomba
- 1 l alaplé
- 3 pohár víz
- 2 teáskanál száraz majoránna
- 1 bögre árpa
- 1 bögre felvágott sárgarépa
- 3 bögre zellergyökér
- pirospaprika
- fél bögre tejföl
- kapor a díszítéshez
Marhapörkölt árpával és gombával recept
Első lépésként egy nagy, vastag aljú fazékban olvassza meg a vajat közepesen magas hőmérsékleten. Adjon hozzá annyi marhahúst, hogy megtöltse a fazekat, de ne zsúfoltságig. Sózza meg a marhahúst miközben párolja, és a pirított darabokat tegye félre egy tálba.
Amikor az összes marha megpirult, adja hozzá a hagymát. Szórjon egy kis sót a hagymára, és vegye lejjebb a hőmérsékletet, majd hagyja pirulni a hagymát 5-6 percig.
Amikor a hagymák kissé barnák lettek, adja hozzá a gombát, és vegye fel a hőmérsékletet maximumra. 2-3 percig főzze a hagymát amíg levet ereszt. Újra adja hozzá a marhát, és szórja meg majoránnával. Ezek után adjon hozzá vizet, fedje le, és vegye le a hőmérsékletet alacsonyra, majd így főzze egy órán át.
Ezután adja hozzá az árpát, a zellergyökeret és a sárgarépát, majd párolja tovább. Addig főzze amíg az árpa és a zellergyökér meglágyul, ami körülbelül 40-60 percet vesz igénybe. Amikor készen van, tálalja tejföllel és zellerrel: tegyen egy adagot egy tálba, öntsön rá némi tejfölt és tegyen a tetejére kaprot. Szórjon egy kis fekete borsot is az ételre, mielőtt tálalja.
Jó étvágyat kívánunk!
Comments
Loading…