in ,

Gombás és póréhagymás rizottó

A rizottó az olasz konyha egyik alappillére. És ki ne szeretné az olasz konyhát, pláne, ha egy ilyen krémes, ízletes, megnyugtató, meleg, sajtos, egyszerű és kielégítő ételről van szó, mint ez a gombás-póréhagymás rizottó.

Ha már régóta szerettük volna kipróbálni ezt a nagyszerű ételt, de esetleg félt volna az elkészítésétől, akkor mindenki megnyugodhat, és teljes gőzzel nekiláthat, hiszen minden nehézség nélkül, könnyedén varázsolhatunk asztalunkra olasz ízeket általa.

Előkészület: 5 perc – Főzési idő: 25 perc

Hozzávalók:

  • 3-4 bögre zöldségleves (vagy zöldségleves alap)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 220-230 g barna csiperke vagy crimini gomba, letisztítva és felszeletelve
  • tengeri ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 bögre vékonyra szelt póréhagyma, megmosva és megszárítva
  • 1 bögre arborio rizs
  • ¼ bögre száraz fehérbor
  • ¼ bögre parmezán sajt (vagy vegán parmezán sajt)
  • parmezán sajt a díszítéshez
  • 1 evőkanál vaj
  • friss petrezselyem a díszítéshez

Gombás és póréhagymás rizottó recept

Tegyük fel melegíteni a zöldséglevest egy kisebb lábasban. Ha eléri a forráspontot, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, hogy a továbbiakban csak melegen tartsuk azt.

Eközben melegítsünk fel egy nagyobb lábast, tegyünk bele 1 evőkanál olívaolajat, majd öntsük hozzá a gombát. Hintsük meg egy kis sóval és borssal, majd gyakori keverés mellett pirítsuk, amíg puhává nem válik és enyhén meg nem barnul (kb. 3-4 perc). Az ily módon elkészült gombát öntsük át egy kisebb edénybe, és tegyük félre.

Az előzőleg használt nagyobb lábast melegítsük fel újra közepes hőmérsékleten. Amint eléri a kellő forróságot, rakjuk bele a másik kanál olívaolajat és a póréhagymát. Pirítsuk egy-két percig vagy amíg meg nem puhul, és barnulni nem kezd.

Adjuk hozzá a rizst, és főzzük egy percig, alkalmanként megkavarva.

Adjuk hozzá a fehérbort, és finoman keverjük össze a rizzsel. Főzzük 1-2 percig, vagy amíg a folyadék el nem tűnik.

Egy merítőkanál segítségével adjunk hozzá a rizshez félbögrényi felmelegített zöldséglevest (ettől többet egyszerre ne adjunk hozzá). A rizottót mindeközben szinte folyamatosan kevergetjük, csak néha adva neki egy kis szünetet, hogy újra és újra elérje a forráspontot. A hőmérsékletnek nem szabad túl melegnek lennie. A rizsnek főnie kell, de nem szabad fortyogjon, különben gumiállagú lesz.

Adagoljuk folyamatosan a rizottónkhoz a többi zöldséglevest is félbögrényi adagokban, miközben folyamatosan kevergetjük. Folytassuk ezt addig, amíg a rizs tökéletes nem lesz. Ez a folyamat kb. 15-20 percet vesz igénybe.

Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat, sajtot és az előre elkészített gomba nagy részét, félretéve néhányat a tálaláshoz. Keverjük el a hozzávalókat.

Kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval, borssal, ha úgy látjuk jónak, vagy adhatunk hozzá több sajtot is, ha úgy kívánjuk.

A felszolgáláshoz osszuk szét a tányérokba a rizottót, és díszítsük a megmaradt gombával, sajttal és petrezselyemmel.

A legjobb frissen fogyasztva, de a hűtőszekrényben is eláll 2-3 napig.

minimalistbaker.com

What do you think?

Comments

Loading…

0

Mogyoróvajjal és lekvárral töltött fánk

Két-hozzávalós csokoládé mousse