A rizottó az olasz konyha egyik alappillére. És ki ne szeretné az olasz konyhát, pláne, ha egy ilyen krémes, ízletes, megnyugtató, meleg, sajtos, egyszerű és kielégítő ételről van szó, mint ez a gombás-póréhagymás rizottó.
Ha már régóta szerettük volna kipróbálni ezt a nagyszerű ételt, de esetleg félt volna az elkészítésétől, akkor mindenki megnyugodhat, és teljes gőzzel nekiláthat, hiszen minden nehézség nélkül, könnyedén varázsolhatunk asztalunkra olasz ízeket általa.
Előkészület: 5 perc – Főzési idő: 25 perc
Hozzávalók:
- 3-4 bögre zöldségleves (vagy zöldségleves alap)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 220-230 g barna csiperke vagy crimini gomba, letisztítva és felszeletelve
- tengeri só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 bögre vékonyra szelt póréhagyma, megmosva és megszárítva
- 1 bögre arborio rizs
- ¼ bögre száraz fehérbor
- ¼ bögre parmezán sajt (vagy vegán parmezán sajt)
- parmezán sajt a díszítéshez
- 1 evőkanál vaj
- friss petrezselyem a díszítéshez
Gombás és póréhagymás rizottó recept
Tegyük fel melegíteni a zöldséglevest egy kisebb lábasban. Ha eléri a forráspontot, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, hogy a továbbiakban csak melegen tartsuk azt.
Eközben melegítsünk fel egy nagyobb lábast, tegyünk bele 1 evőkanál olívaolajat, majd öntsük hozzá a gombát. Hintsük meg egy kis sóval és borssal, majd gyakori keverés mellett pirítsuk, amíg puhává nem válik és enyhén meg nem barnul (kb. 3-4 perc). Az ily módon elkészült gombát öntsük át egy kisebb edénybe, és tegyük félre.
Az előzőleg használt nagyobb lábast melegítsük fel újra közepes hőmérsékleten. Amint eléri a kellő forróságot, rakjuk bele a másik kanál olívaolajat és a póréhagymát. Pirítsuk egy-két percig vagy amíg meg nem puhul, és barnulni nem kezd.
Adjuk hozzá a rizst, és főzzük egy percig, alkalmanként megkavarva.
Adjuk hozzá a fehérbort, és finoman keverjük össze a rizzsel. Főzzük 1-2 percig, vagy amíg a folyadék el nem tűnik.
Egy merítőkanál segítségével adjunk hozzá a rizshez félbögrényi felmelegített zöldséglevest (ettől többet egyszerre ne adjunk hozzá). A rizottót mindeközben szinte folyamatosan kevergetjük, csak néha adva neki egy kis szünetet, hogy újra és újra elérje a forráspontot. A hőmérsékletnek nem szabad túl melegnek lennie. A rizsnek főnie kell, de nem szabad fortyogjon, különben gumiállagú lesz.
Adagoljuk folyamatosan a rizottónkhoz a többi zöldséglevest is félbögrényi adagokban, miközben folyamatosan kevergetjük. Folytassuk ezt addig, amíg a rizs tökéletes nem lesz. Ez a folyamat kb. 15-20 percet vesz igénybe.
Amint megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat, sajtot és az előre elkészített gomba nagy részét, félretéve néhányat a tálaláshoz. Keverjük el a hozzávalókat.
Kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval, borssal, ha úgy látjuk jónak, vagy adhatunk hozzá több sajtot is, ha úgy kívánjuk.
A felszolgáláshoz osszuk szét a tányérokba a rizottót, és díszítsük a megmaradt gombával, sajttal és petrezselyemmel.
A legjobb frissen fogyasztva, de a hűtőszekrényben is eláll 2-3 napig.
Comments
Loading…