Ez a fűszeres és krémes sütőtökleves a tökéletes előétel a hideg őszi napokon, de akár főételként is megfelel, mint egy finom és könnyű vacsora a Halloween vagy a Hallottak napi ünnep alkalmából.
Amik igazán különlegessé teszik ezt az ételt, azok az olyan fűszerek, mint a curry, a kardamom, a koriander vagy éppen a cayenne-i bors. A kókusztej és a barnacukor pedig megadja a levesünk szükséges édességét is.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál repceolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma, felkockázva
- 4 nagyobb sárgarépa, meghámozva és felkockázva
- 2 szár zeller, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 evőkanál currypor
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál őrölt kardamom
- 1 kiskanál őrölt koriander
- ¼ kiskanál cayenne-i bors (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több is)
- 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
- só és bors ízlés szerint
- 6 bögre zöldségleves
- 400 g teljes kókusztejkonzerv
- 570 g sütőtökpüré (konzerv vagy házi készítésű)
- 1 evőkanál barnacukor
- ¼ bögre pirított tökmag, a díszítéshez
- ¼ bögre aprított koriander, a díszítéshez
- leheletnyi kesudió krém (opcionális)
Fűszeres és krémes tökleves recept
Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel az olajt. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Főzzük nagyjából 10 percig, amíg minden meg nem puhul.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a curryport, a köményt, a kardamomot, a koriandert, a cayenne-i borsot, a szerecsendiót és egy leheletnyi sót és borsot. Főzzük nagyjából 2 percig folyamatos keverék mellett. A keveréket tegyük át egy lassúfőző edénybe.
Rakjuk bele a lassúfőzőbe a zöldséglevest, a kókusztejet, a tökpürét és a barnacukrot is. Keverjük el a hozzávalókat, és főzzük alacsony fokozaton 8 óráig vagy magason 4-ig.
Amikor a leves már megfőtt, öntsük át egy turmixgépbe, és turmixoljuk simává.
Tartsuk a levesünket melegen a lassúfőző edényünkben addig, amíg készen nem állunk a tálalásra. Tálaljuk a levest pirított tökmaggal és friss korianderrel.
Comments
Loading…