Nem ajánlott a fagyasztott articsókát használni ehhez a leveshez, mert azokat savas oldatban kezelik, ami pedig megváltoztatja a leves ízét. Lehetőleg frissen vásárolt articsókával készítsük el, így sokkal jobb lesz az élmény a fogyasztása során.
A leves előkészületei mindössze 25 percet vesznek igénybe, megfőzése pedig 1 óra és 20 percen át tart.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hozzávalók:
- 5 darab nagyobb articsóka
- 5 evőkanál vaj
- 1 közepes póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részei, felvágva, leöblítve)
- 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- fél bögre felvágott gyöngyhagyma
- 8 darab burgonya (megpucolva, felvágva)
- 12 bögre alap-lé, vagy zöldségleves
- egy babérlevél
- 1 csipet kakukkfű
- petrezselyem
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- ¼ bögre tejszín
- só
Articsóka krémleves recept
Első lépésként készítsük el az articsókát. Hámozzuk meg, amíg eljutunk a közepében levő „bogáncshoz”. Egy kis késsel távolítsa el a bogáncsot és dobja ki, majd húzza le a száron levő kemény külső héjat.
A rövidebb 1-2 centis szárakat rajta lehet hagyni, a hosszabbakat dobja ki. Szeletelje fel az articsókát, és vágja fel 1 centis darabokra.
Olvassza meg a vajat egy vastagabb aljú edényben közepes hőfokon. Adja hozzá az articsókát, a szeletelt póréhagymát, a fokhagymát, és a gyöngyhagymát is. Főzze puhára, de ne barnára.
Ezek után adja hozzá a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Tekerje a fűszernövényeket (babérlevél, kakukkfű, petrezselyem) muszlinba, és tegye a fazékba.
Növelje a hőt, hogy párolódjon a leves, aztán vegye lejjebb, hogy megtartsa ezt a párolódást.
Fedetlenül főzze 1 órán át. Egy óra múlva kiveheti és kidobhatja a fűszernövényeket. Ha elkészült, egy robotgéppel krémesítse le, szűrje le és tegye be a hűtőbe, amíg tálalásra készen áll.
Amikor a tálalásra kerül sor, melegítse meg és adja hozzá a tejszínt és a vajat, majd sózza, és aztán tálalhatja is.
Comments
Loading…