Az Albondigas leves hagyományos mexikói étel. Különböző változatai igen népszerűek, nemcsak a latin-amerikai kultúrákban. Ezt a receptet a mentás ízesítés teszi különlegessé, ami a főzés végén kiemeli az erőteljes ízeket. A marhahús nyugodtan helyettesíthető más fajta hússal is; leggyakrabban a pulyka vagy csirke kerül a húsgombócokba.
Előkészület: 15 perc. Főzési idő: 50 perc
Hozzávalók 6-8 főre:
- Alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma aprítva
- 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
- 3 liter marha- vagy csirkehúsleves, vagy a kettő keveréke
- ½ csésze paradicsomszósz
- 25 dkg megtisztított zöldbab 2,5 cm-es darabokra vágva
- 2 nagy hámozott, szeletelt sárgarépa
- Húsgombócok
- 1/3 csésze nyers fehér rizs
- ½ kg marhahús (vagy pulyka, esetleg csirke)
- ¼ csésze apróra vágott petrezselyem
- ¼ csésze apróra vágott menta levél
- 1 nyers tojás
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál fekete bors
- csipetnyi cayenne (nem kötelező)
- Ízesítés
- ½ csésze fagyasztott vagy friss zöldborsó
- 1 teáskanál szárított vagy friss oregánó
- só, bors
- ½ csésze apróra vágott koriander
Az Albondigas leves mentával recept elkészítése:
- Hevítsük fel az olajat egy nagyobb fazékban, adjuk hozzá a hagymát, pároljuk 5 percig. Ezt követően tegyük bele a fokhagymát és további 1 percig főzzük. Óvatosan öntsük fel a húslevessel, illetve a paradicsomszósszal, majd együtt felforraljuk. Ha megvan, tegyük bele a sárgarépát és a zöldbabot.
- Második lépésként készítsük el a húsgombócokat. Ehhez szükségünk lesz a rizsre, a darált húsra, a petrezselyemre, a mentalevélre, a nyers tojásra, a sóra és a borsra. Finoman formáljunk gombócokat a keverékből.
- Egyesével tegyük bele a húsgombócokat a forró levesbe, fedjük le, így főzzük legalább egy félórahosszat. A főzés vége felé adjuk az ételhez a zöldborsót és egy kicsit még hagyjuk rotyogni. Hintsük meg egy csipet oregánóval, cayenne-nel, sóval és borssal, ízlés szerint.
- Apróra vágott friss korianderrel díszítsük az elkészült Albondigas levesünket.
Jó étvágyat hozzá!
Comments
Loading…