A kókusztejet a reszelt kókuszból állítják elő. Sokan azt hiszik, de nem az a folyadék, amit megtalálhatunk a kókusz belsejében. A kókusztej nagyon népszerű a világ minden táján, de legfőképpen a Thai konyhában használják a legtöbbet. Tehéntej állaga van és íze kissé édes a kókusztejnek, de ha megfelelően van elkészítve, egyáltalán nem veszi át a kókusz jellegzetes ízét, csak egy leheletnyit érezhetjük rajta.
A kókusztejet magában is meglehet, inni vagy fel lehet használni a normál tej helyettesítőjeként is. Most, hogy meg tudta mi is a kókusztej és mire lehet használni, térjünk rá a kókusztej elkészítéséhez szükséges hozzávalókra:
- 200 g szárított cukormentes reszelt kókusz
- 1250 ml víz
A kókusztej elkészítése házilag
Lépések:
- tegyen 500 ml vizet a tűzhelyre főni egy fazékba.
- mérje le a kókuszreszeléket és tegye egy üvegtálba.
- amikor a víz meleg (kicsivel mielőtt a forrásponthoz érne), vegye le a tűzhelyről és öntse rá a kókuszreszelékre, majd hagyja állni 10-15 percig.
- tegye fel a tűzhelyre főni a megmaradt 750 ml vizet.
- a harmadik lépésben összeállított keveréket tiszta géz vagy tüll segítségével szűrjük le, majd jól nyomkodjuk ki a kókuszreszelékben bennmaradt folyadékot. Az így kapott folyadékot tegyük félre.
- az immár kifacsart kókuszreszeléket tegye a 750 ml meleg vízbe és ismét hagyja állni 15 percig.
- járjon el az 5. lépésben leírtak szerint.
- az így megkapott két tej szerű folyadékot keverje össze és készen is van az 1 liter kókusztej.
Kókusztej házilag!
Egyszerű és gyors!
Comments
Loading…