A valódi, hagyományos chili con carne nem tartalmaz babot, habár ma már a legtöbb recept előírja azt. Ezúttal azonban azt mutatjuk be, hogy mi kell ahhoz, hogy egy igazi Texas-i chilit készíthessünk el.
Ha pedig még különlegesebb ízt szeretnénk, akkor érdemes a chiliport is házilag kikeverni. A köménymagok megpirítása kihagyhatatlan lépés, hiszen megalapozza az ízeket és egy eredeti, autentikus chili con carne ételt kapunk.
Hozzávalók:
- 2 evőkanálnyi köménymag
- 225 g bacon, felaprítva
- 1,5 kg marha tarja, kb. 0,5-1 cm-es kockákra vágva
- 2 fej vöröshagyma, aprítva
- ¼ bögre chilipor
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 kiskanál szárított oreganó
- 1 kiskanál frissen őrölt bors
- ½ kiskanál szárított kakukkfű
- ½ kiskanál só
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma, darálva
- 1,75 bögre marhahúsleves
- 1 konzerv paradicsompüré
- 2 szárított ancho chili, szár és magok nélkül
Autentikus chili con carne recept
Pirítsuk meg a köménymagot egy közepes méretű serpenyőben közepes hőfokon. 1-2 perc elegendő ahhoz, hogy megfelelő legyen. Egy fakanál vagy egy kisebb méretű serpenyő segítségével zúzzuk össze a köménymagot. Tegyük félre.
Süssük ropogósra a bacont, majd tegyük félre.
Pirítsuk meg a marhahúst a baconből kisült zsírban, majd tegyük félre a húst. Pirítsuk meg a hagymát is a maradék zsiradékon. Ehhez 8-10 perc elegendő.
Adjuk hozzá a pirított köményt, a chiliport, a paprikát, az oreganót, a fekete borsot, a kakukkfüvet, a sót és a fokhagymát, és pároljuk még egy percig. Morzsoljuk bele a szalonnát, majd adjuk hozzá a marhahúslevest, egy bögre vizet, a paradicsomot, az ancho chilit és a marhahúst.
Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb az edényünk alatt a hőt, részben fedjük le, és főzzük így, ameddig a hús teljesen meg nem puhul. Ez kb. 2 óráig fog tartani. Eközben mindig adhatunk hozzá valamennyi vizet, hogy fenntartsuk az ételünk állagát.
Vegyük ki belőle az ancho chilit, és pürésítsük robotgép segítségével, majd tegyük vissza az edénybe. Tálaljuk egy tálban hagymával és reszelt sajttal, rizzsel vagy burgonyával, de akár babbal is elkeverhetjük.
Comments
Loading…