A sonkás-sajtos tepsis karfiol recept, akkor jön jól igazán, ha hirtelen több váratlan vendéggel állunk szembe, hiszen körülbelül egy órán belül tálalhatjuk is és ráadásul nagyon laktatos.
A sajt egy különlegesen finom réteget von az étel tetejére, így biztos lehet a siker.
Hozzávalók:
- 1,5 kg karfiol
- 2 csésze kockára vágott sonka
- másfél csésze főzőtejszín
- 1/2 pohár tejföl
- 3 teáskanál méz
- 3 teáskanál mustár
- 2 1/2 csésze reszelt sajt
- 1 csésze kockára vágott sajt
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/4 teáskanál fokhagyma por
Sajtos-sonkás karfiol recept
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. A tepsi vagy a hőálló tál belsejét alaposan kenjük be szalonna zsírral vagy vajjal és tegyük félre.
A karfiolt bontsuk szét akkora darabokra, hogy majd magasságra a tepsiben férjen el. Tegyük egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen hogy elfedi, adjunk hozzá sót, majd 8-10 percig főzzük puhára a karfiolt.
Ezt követően egy tálban, villával vagy géppel, pépesítjük a már megfőtt karfiolt, majd beleöntjük a tepsibe és rászórjuk a kockára vágott sonkát.
Ez után feltesszük a tűzre a megmaradt hozzávalókat, kivéve a kockára vágott sajtot és közepes lángon főzzük, amíg minden összetevő jól összefőtt és a sajt is kellőképpen elolvadt.
Öntsük a keveréket a tepsiben lévő karfiolra és sonkára, majd szórjuk rá a kockára vágott sajtot. Süssük 40-45 percig a sütőben, vagy amíg a felső réteg sajt aranybarna nem lesz.
Forrás: lostsentiments.blogspot.com
Comments
Loading…