in

Mogyoróvajjal és lekvárral töltött fánk

A mogyoróvajjal és lekvárral töltött fánk egy olyan édesség, amelyet garantáltan többször is el fogsz készíteni.

A két krém keveréke a puha, omlós, légies és cukorral borított tésztában mindenképpen megéri, hogy félretegyük érte a diétánkat.

A bármilyen lekvárral készíthető, pékségi minőségű édességnek senki sem fog tudni ellenállni.

Hozzávalók:

  • 2 csomag (kb. 8-8 g) száraz élesztő
  • ¼ bögre meleg víz
  • ¾ bögre meleg teljes zsírtartalmú tej
  • 5 evőkanál szoba-hőmérsékletű sótlan vaj
  • 1/3 bögre kristálycukor, plusz annyi, amennyibe a fánkokat forgatjuk
  • 1 tojássárgája és 1 egész tojás, mindkettő szoba-hőmérsékletű legyen
  • 1 kávéskanál
  • 3 és ¾ bögre liszt
  • ¼ bögre lekvár
  • ¼ bögre mogyoróvaj
  • 1 tojásfehérje enyhén felverve
  • 2 bögre olaj a sütéshez

Mogyoróvajjal és lekvárral töltött fánk recept

Válasszunk egy kisebb edényt az élesztő meleg vízben való feloldásához. Ha megvagyunk vele, tegyük félre úgy 5 percre, míg felfut.

Egy nagyobb edényben keverjük össze a tejet és a vajat. Addig kevergessük, míg a vaj teljesen fel nem oldódik. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és az egész tojást, a sót, az előbb elkészített élesztős keveréket és a 3 bögre lisztet. Erősebben keverjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Keverjünk hozzá még elég lisztet ahhoz, hogy kis labdácskákat tudjunk belőle majd formázni a fánkhoz (de ekkor még nem gyúrjuk a tésztát).

Tegyük a tésztát egy finoman kivajazott edénybe, és fordítsunk rajta egyszer, hogy mindkét oldala kapjon a zsiradékból. Ezt követően jó szorosan takarjuk le, és hagyjuk kelni a tésztát kb. 1 órán át egy melegebb helyen.

Amikor letelt az óra, borítsuk ki a tésztát az edényből egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk át nyolcszor.

Osszuk két részre a tésztát, mintegy túlméretezett tésztalabdácskákat készítve ezzel.

Nyújtsuk el az így kapott mindkét tésztánkat kb. fél centis vastagságúra. Vágjuk fel mindkét felét 5-1,5 centis kerek darabokra, az így kapott körök felének közepére pedig helyezzünk fél kiskanál mogyoróvajat és fél kiskanál lekvárt. A széleket kenjük le vékonyan tojásfehérjével, és tegyük rájuk a megmaradt köröket, majd nyomkodjuk meg finoman a széleket, hogy összeragadjanak.

Az így kapott labdácskákat helyezzük kivajazott felületre, takarjuk le, és hagyjuk állni, míg duplájukra nem nőnek (ez kb. 45 perc).

Ezt követően forró olajban süssük ki őket. Néhány darabot együtt sütve, 1-2 perc alatt kisül. Forgassuk meg az olajban, hogy mindkét fele aranybarna legyen. Szedjük ki papírszalvétára, majd forgassuk bele cukorba.

bakerbynature.com

What do you think?

Comments

Loading…

0

Almás-karamellás mini lepény

Gombás és póréhagymás rizottó