A mézeskalács egyértelműen a Karácsony egyik receptje! Szinte bármilyen formát adhatunk neki, az egyszerű fenyőfaformától kezdve, egészen a bonyolultabb épületekig. Az alábbi receptben a gyömbéres mézeskalács házikó elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre.
Hozzávalók:
- 60 g barna cukor, plusz 100 g cukor a ragasztáshoz
- 3 evőkanál víz
- 80 g méz
- 50 g vaj
- 30 ml tej
- 1 db tojás
- 270 g liszt
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 5 g sütőpor
- 80 g porcukor
Gyömbéres mézeskalács recept
Egy serpenyőbe tesszük a barna cukrot, a tejet, a vajat és a mézet, majd lassú lángon addig keverjük, amíg az összes hozzávaló kellően megolvad. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel. Hozzáadjuk a kihűlt masszát és egy tojást, majd jól összegyúrjuk, amíg egy lágy, könnyen formálható tésztát kapunk.
Kisebb darabokra szedjük a tésztát és fél centiméteresre nyújtjuk. Az előre elkészített tervrajzok alapján kivágjuk a házikó darabjait és egyenként 200 fokos sütőben kisütjük őket.
Végül a 100 gramm cukorból és három evőkanál vízből egy karamellszerű ragasztóanyagot készítünk és összeragasztjuk a házikó részeit.
Díszítsük tetszés szerint!
Forrás: foodclub.ru
Comments
Loading…