A fekete szedres morzsa süti szinte kötelező nyári desszert. Gyorsan, könnyen elkészíthető, nem igényel nagy szaktudást. A kezdő szakácsok számára kitűnő recept a család lenyűgözésére.
Előkészület: 10 perc. Főzési idő: 30 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
- A gombóchoz:
- 1 csésze liszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaj
- 1/3 csésze nem zsírszegény tej
- A gyümölcs előkészítéséhez:
- 4 csésze frissen fagyasztott (kiolvasztott, lecsepegtetett) szeder
- ½ és ¾ csésze cukor attól függően, milyen édesre szeretné
- ¼ teáskanál fahéj
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1/3 csésze víz
- Javasolt hozzá tejszín és/vagy fagylalt
Fekete szedres morzsa süti recept
Egy közepes méretű tálban habverővel lassan kevergetve összeöntjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. A felkockázott vajat adjuk a lisztes keverékhez. Egy fakanállal vagy tiszta kézzel forgassuk jól át, hogy az alapanyagok tésztává érve morzsaszerű állagot vegyenek fel. Ha kész, egyelőre félretesszük.
Egy két literes serpenyőbe tegyük bele a szedret, a cukrot, a fahéjat, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és öntsünk hozzá vizet. Melegítsük forrásig, kevergessük rendszeres időközönként. Amikor már jócskán forr, az oldalra tett tésztából jókora darabokat leszakítunk és beledobjuk a szedres öntetbe. Az edény méretétől függően tudunk beletenni több vagy kevesebb gombócot. Igyekezzünk befedni az edényt, hogy az értékes tápanyagok megmaradjanak. Körülbelül 25 percig főzzük a desszertet.
Ha kész, kivéve a gombócokat leöntjük a szedres öntettel és hozzá tejszínt és/vagy fagylaltot tálalunk. Melegen és hűtve is kínálható. Jó étvágyat a finomsághoz!
Comments
Loading…