Akár hívhatnánk desszertnek vagy süteménynek is ezt a banánkenyeret szósszal, de valahogy ez a megnevezése egészségesebbnek hat, és végtére egészségesebb is, így nem kell, lelkiismeret-furdalásunk legyen a fogyasztásakor.
A banánkenyér puha, lágy és telítve van a banán gazdag ízével. A szósz pedig tiszta karamellizált mennyország, mely továbbá meg is óvja a kenyerünket a kiszáradástól. Ha van néhány érett banánunk, akkor ez a recept kihagyhatatlan.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- ½ bögre olaj
- ½ bögre barnacukor
- ¼ bögre kristálycukor
- 2 kiskanál vanília kivonat
- 1,5 bögre pürésített érett banán (kb. 3 nagyobb db)
- 2 bögre finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- ½ kiskanál szódabikarbóna
- ¼ kiskanál só
- 1 kiskanál fahéj (opcionális)
Barnacukros máz:
- ½ bögre barnacukor
- 1,5 bögre forrásban lévő víz
Banánkenyér barnacukros mázzal recept
Béleljünk ki alufóliával egy kb. 6 literes sütőedényt. Fújjuk le a bélésünket vagy az edényünk alját és falait sütősprayjel, majd tegyük félre. Ne használjunk kisebb edényt, mert sütés közben a kenyér térfogata igencsak megnő, és így kifolyhat a massza.
A kenyér elkészítéséhez rakjuk bele a tojásokat, az olajt, a cukrokat és a vaníliát egy nagyobb tálba, majd keverjük össze a hozzávalókat.
Adjuk hozzá a banánt, és keverjük jól el.
Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, és ezeket is keverjük jól el. Ha ez megvan, öntsük a tésztánkat az előkészített edénybe, és simítsuk jól el. Tegyük félre.
Következhet a máz elkészítése. Rakjuk bele egy nagyobb tálba a barnacukrot és a forrásban lévő vizet, majd jól keverjük össze a kettő hozzávalót. Öntsük óvatosan ezt a keveréket az edényben lévő tésztánkra, és ne keverjük meg. Ez a keverék sütés közben fog szósszá válni.
Fedjük le, és főzzük magas hőfokon 1,5-2 óra hosszáig nagyon lassú tűzön. Akkor van készen, ha a szélei aranybarnák, és egy fogpiszkálót beleszúrva, az tisztán jön ki. Elkezdhetjük az ellenőrzését már egy óra elteltével is, hogy megelőzzük a túlsütést.
Vegyük le az edényünk tetejét, hogy a kenyerünk kicsit kihűlhessen a tálalás előtt. A legjobb melegen és frissen, de el is áll kb. 5 napig, ha légmentesen záródó edényben tartjuk.
Comments
Loading…