Almás-karamellás mini lepény

A karamellás-almás mini lepény a mesés gyümölcslepények lekicsinyített változata, mely azon túl, hogy méreteiben is kisebb, elkészítési módjában is sokkalta egyszerűbb.

Készítsük akár télen ezt a meleg karamellás almás édességet, vagy nyáron egy kis jégkrémmel tálalva, az biztos, hogy egyhamar a kedvencünkké fog válni.

Hozzávalók:

  • 3 db alma
  • 1 bögre cukor
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 1 kávéskanál
  • Fél citrom leve
  • 1 lap leveles tészta

Almás-karamellás mini lepény recept

Először szaggassunk ki a leveles tésztából köröket úgy, hogy azok aztán illeszkedjenek a muffin sütőnk tetejére!

Hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd magozzuk ki az almákat. Egy muffin formába fél alma fog kerülni.

Lassan melegítsük a bögre cukrot egy közepes lábasban. Kevergessük gyakran addig, amíg barna sziruppá nem válik. Adjunk a cukorhoz 1 evőkanál vajat, és keverjük tovább. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót és a citromlevet. Csökkentsük a hőt a lehető legalacsonyabbra, és rakjuk bele az almákat.

Forgassuk át a karamellizált cukorban az almákat, míg a karamell teljesen be nem borítja azokat, és az almák meg nem puhulnak. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe.

Helyezzük az almákat a lyukas felükkel felfelé a muffin sütőnkbe. A megmaradt karamellt osszuk szét az almák között, és öntsük rájuk. Tegyük a tetejükre a már előre kivágott leveles tésztákat.

Süssük 14-20 percig 220-230 Celsius fokon. Kivétel után fordítsuk rá a muffin sütőt egy felületre, hogy a kicsi lepények kijöjjenek belőle. Együk önmagában, vagy tálaljuk vanília jégkrémmel.

buzzfeed.com

További receptek