in

Hogyan karamellizáljunk hagymát egyszerűen?

Az olívaolajon karamellizált hagyma, csodálatosan kiadja ezen egyszerű hozzávalók mámorító ízét. A hagyma természeténél fogva édes, és mivel a karamell a cukor főzetéből származik, ha lassú tűzön főzzük a hagymát, a benne levő cukor karamellizálódik csodálatos ízkavalkád kíséretében.

Hozzávalói: néhány fej hagyma (fehér, sárga, vagy vörös), olívaolaj, , ízlés szerint pedig vaj, cukor, és balzsamecet. Első lépésként vágjuk félbe a hagymát a gyökeres részénél, majd húzzuk le a héját, és fektessük hagymát a vágott oldalával a vágódeszkára. Vágjunk bele mindegyik hagymába, de ne teljesen a gyökeres végéig.

Ez a gyökeres vég fogja egybe a hagymát ahogy vágjuk, így könnyebbé teszi a dolgunkat. Ezek után vágjunk egy V alakot a hagyma végébe, hogy megszabaduljunk a kemény gyökértől, ami egyben tartja a szeleteket. Használjunk egy vastag aljú serpenyőt, és az aljára öntsünk olívaolajat, majd melegítsük a serpenyőt közepes hőfokra amíg az olaj csillogó lesz.

Aztán adjuk hozzá a hagymát, és keverjük össze az olívaolajjal. Alkalmanként keverjük meg, és attól függően, hogy milyen erősen ég a sütő, lehet, hogy jobb lejjebb venni a tüzet, nehogy odaégjen, vagy kiszáradjon a hagyma. 10 perc elteltével szórjunk rá sót, és ízlés szerint lehet cukrot is, hogy ezzel segítsük a karamellizálódást.

Körülbelül 30 percig hagyjuk a tűzön, pár percenként kevergetve. Aztán majd észrevesszük, hogy egyre gyakrabban, akár percenként kell kapargatni.

Hagyjuk, hogy egy kicsit odaragadjon a hagyma, aztán gyorsan keverjük meg, mielőtt odaégne. Ezek után addig főzzük és kapargassuk, míg a hagyma gazdag, barna színű lesz.

A főzési folyamat végén önthetünk rá némi bort vagy balzsamecetet, hogy még több ízt adjunk a karamellizált hagymához.

What do you think?

Comments

Loading…

0

Napóleon szelet

Uborkasaláta gyorsan