in

A szilveszteri ételekhez kapcsolódó hiedelmek

Talán egy ünnep kapcsán sem hozható fel annyi hiedelem és szokás, mint a szilveszterrel összefüggésben. Az év utolsó és első napjához tilalmak egész sora köthető, így méltán kérdezhetik a háziasszonyok: most mégis mit főzzek? Nem kell megijedni, nem eszik olyan forrón a kását, ami egyrészről tilos, más részről engedélyezett. Háza válogatja, ki mit enged meg, és mire mond nemet.

Mit együnk szilveszter napján?

A halas ételek szilveszterre, sokak által vitatott téma. Egyesek úgy gondolják, szilveszteri étekként elúszik vele a szerencse, mások viszont pikkelyével együtt szívesen fogyasztják, számolgatva mennyi hasznot hajt. Felfogás kérdése, mit miért és mivel lehet tálalni a – sokak szerint – sorsdöntő estén.

Az ünnepi asztalra érdemes módszeresen összeválogatni az ételeket. Az európai, s ezen belül a magyar szokásrendszert követve ragaszkodjunk a praktikus megoldásokhoz. S bár minden falatnak jelentőséget lehet tulajdonítani, ajánlatosabb megmaradni a hétköznapi valóság talaján. Míg a régi korok bölcsessége a babona erejét hirdette, s minden tevékenységre, eseményre árgus szemekkel felfigyelt, mára letisztultabb képet fogad el a 21. század embere.

A szilveszteri menü sokkal kifinomultabb, egyedibb. Tekintettel van az egyéni ízlésre, és a család étkezési szokásai szerint állítja össze a fogásokat. A csülök és a virsli elengedhetetlen részei lettek az esti-éjszakai falatozásnak, csak kevesen hagyják el az étlapról a nehezebben emészthető, ám nagyon finom fogásokat. Tipikus: a magyar konyhában savanyú káposzta dukál a pecsenyéhez, céklasaláta a sült húsokhoz. Az előételek között egyre népszerűbbek a töltött hideg húsok, ezek már a kora esti órákban tálalhatók egyszerűbb körettel. Kocsonyából soha nem elég, lehet mondani a disznótoros szezonban, mely, mint ínyencség igencsak mutatós darab a terülj-terülj asztalkámon.

A szilveszteri kocsonya elkészítése

A tapasztalatok szerint szilveszterkor és az újév első napján a főszereplő a lencse; levesként, köretként és salátaként egyaránt szívesen elkészítik a magyar emberek. Egészséges és rendkívül ízletes táplálék, őseink szerint fontos belőle sokat megenni, hogy jó sora legyen a háznak az újesztendőben is.

Malac- és vadhúsok szervírozása a különleges ünnepen ritkábban fordul elő, nem mintha tartanánk attól, hogy elfut a szerencse. Modern felfogással egyszerűen csak nem vesszük komolyan az intelmeket. A pénztárcától tesszük függővé, mit engedhetünk meg magunknak, mit nem.

Babona ide vagy oda, a finom ételek kiválasztásánál számba vesszük, mit szeretünk és mire telik. Teljesen ésszerűen döntünk a sütés-főzés dolgában. S hogy a szerencse hol landol 2016-ban, egészen biztos, nem azon fog múlni, ki milyen ételkülönlegességeket készített el az ünnepre.

What do you think?

Comments

Loading…

0

Házi citromtorta Kozma Eszter módra

Napóleon szelet