Fűszeres és krémes sütőtökleves

Értékelje a receptet!

Ez a fűszeres és krémes sütőtökleves a tökéletes előétel a hideg őszi napokon, de akár főételként is megfelel, mint egy finom és könnyű vacsora a Halloween vagy a Hallottak napi ünnep alkalmából.

Amik igazán különlegessé teszik ezt az ételt, azok az olyan fűszerek, mint a curry, a kardamom, a koriander vagy éppen a cayenne-i bors. A kókusztej és a barnacukor pedig megadja a levesünk szükséges édességét is.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál repceolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma, felkockázva
  • 4 nagyobb sárgarépa, meghámozva és felkockázva
  • 2 szár zeller, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 1 kiskanál őrölt koriander
  • ¼ kiskanál cayenne-i bors (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több is)
  • 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
  • és bors ízlés szerint
  • 6 bögre zöldségleves
  • 400 g teljes kókusztejkonzerv
  • 570 g sütőtökpüré (konzerv vagy házi készítésű)
  • 1 evőkanál barnacukor
  • ¼ bögre pirított tökmag, a díszítéshez
  • ¼ bögre aprított koriander, a díszítéshez
  • leheletnyi kesudió krém (opcionális)

Fűszeres és krémes tökleves recept

Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel az olajt. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Főzzük nagyjából 10 percig, amíg minden meg nem puhul.

Adjuk hozzá a fokhagymát, a curryport, a köményt, a kardamomot, a koriandert, a cayenne-i borsot, a szerecsendiót és egy leheletnyi sót és borsot. Főzzük nagyjából 2 percig folyamatos keverék mellett. A keveréket tegyük át egy lassúfőző edénybe.

Rakjuk bele a lassúfőzőbe a zöldséglevest, a kókusztejet, a tökpürét és a barnacukrot is. Keverjük el a hozzávalókat, és főzzük alacsony fokozaton 8 óráig vagy magason 4-ig.
Amikor a leves már megfőtt, öntsük át egy turmixgépbe, és turmixoljuk simává.

Tartsuk a levesünket melegen a lassúfőző edényünkben addig, amíg készen nem állunk a tálalásra. Tálaljuk a levest pirított tökmaggal és friss korianderrel.

www.cookingandbeer.com

További receptek

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!