Articsóka krémleves

5 - 1 szavazat

Nem ajánlott a fagyasztott articsókát használni ehhez a leveshez, mert azokat savas oldatban kezelik, ami pedig megváltoztatja a leves ízét. Lehetőleg frissen vásárolt articsókával készítsük el, így sokkal jobb lesz az élmény a fogyasztása során.

A leves előkészületei mindössze 25 percet vesznek igénybe, megfőzése pedig 1 óra és 20 percen át tart.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hozzávalók:

  • 5 darab nagyobb articsóka
  • 5 evőkanál vaj
  • 1 közepes póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részei, felvágva, leöblítve)
  • 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • fél bögre felvágott gyöngyhagyma
  • 8 darab burgonya (megpucolva, felvágva)
  • 12 bögre alap-lé, vagy zöldségleves
  • egy babérlevél
  • 1 csipet kakukkfű
  • petrezselyem
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors
  • ¼ bögre tejszín

Articsóka krémleves recept

Első lépésként készítsük el az articsókát. Hámozzuk meg, amíg eljutunk a közepében levő „bogáncshoz”. Egy kis késsel távolítsa el a bogáncsot és dobja ki, majd húzza le a száron levő kemény külső héjat.

A rövidebb 1-2 centis szárakat rajta lehet hagyni, a hosszabbakat dobja ki. Szeletelje fel az articsókát, és vágja fel 1 centis darabokra.

Olvassza meg a vajat egy vastagabb aljú edényben közepes hőfokon. Adja hozzá az articsókát, a szeletelt póréhagymát, a fokhagymát, és a gyöngyhagymát is. Főzze puhára, de ne barnára.

Ezek után adja hozzá a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Tekerje a fűszernövényeket (babérlevél, kakukkfű, petrezselyem) muszlinba, és tegye a fazékba.

Növelje a hőt, hogy párolódjon a leves, aztán vegye lejjebb, hogy megtartsa ezt a párolódást.

Fedetlenül főzze 1 órán át. Egy óra múlva kiveheti és kidobhatja a fűszernövényeket. Ha elkészült, egy robotgéppel krémesítse le, szűrje le és tegye be a hűtőbe, amíg tálalásra készen áll.

Amikor a tálalásra kerül sor, melegítse meg és adja hozzá a tejszínt és a vajat, majd sózza, és aztán tálalhatja is.

simplyrecipes.com

További receptek