Sajtos-sonkás karfiol

5 - 1 szavazat

A sonkás-sajtos tepsis karfiol recept, akkor jön jól igazán, ha hirtelen több váratlan vendéggel állunk szembe, hiszen körülbelül egy órán belül tálalhatjuk is és ráadásul nagyon laktatos.

A sajt egy különlegesen finom réteget von az étel tetejére, így biztos lehet a siker.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg karfiol
  • 2 csésze kockára vágott sonka
  • másfél csésze főzőtejszín
  • 1/2 pohár tejföl
  • 3 teáskanál méz
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 1/2 csésze reszelt sajt
  • 1 csésze kockára vágott sajt
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 1/4 teáskanál fokhagyma por

Sajtos-sonkás karfiol recept

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. A tepsi vagy a hőálló tál belsejét alaposan kenjük be szalonna zsírral vagy vajjal és tegyük félre.

A karfiolt bontsuk szét akkora darabokra, hogy majd magasságra a tepsiben férjen el. Tegyük egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen hogy elfedi, adjunk hozzá sót, majd 8-10 percig főzzük puhára a karfiolt.

Ezt követően egy tálban, villával vagy géppel, pépesítjük a már megfőtt karfiolt, majd beleöntjük a tepsibe és rászórjuk a kockára vágott sonkát.

Ez után feltesszük a tűzre a megmaradt hozzávalókat, kivéve a kockára vágott sajtot és közepes lángon főzzük, amíg minden összetevő jól összefőtt és a sajt is kellőképpen elolvadt.

Öntsük a keveréket a tepsiben lévő karfiolra és sonkára, majd szórjuk rá a kockára vágott sajtot. Süssük 40-45 percig a sütőben, vagy amíg a felső réteg sajt aranybarna nem lesz.

Forrás: lostsentiments.blogspot.com

További receptek

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!