Akoori, az indiai rántotta

Értékelje a receptet!

Az Akoori az indiai konyha jellegzetes étele, mivel a tojás az ott élő népcsoportnak, a pársziknak fontos alapanyaga. Az egzotikus fűszerekkel meghintve különleges ételt kapunk, melynek íze harmóniát sugall. Az indiai gasztronómia világszerte híres és a családi receptek generációról generációra öröklődnek. Az indiai rántotta elkészítésével közelebb hozhatjuk a Távol-Kelet kultúráját.

Előkészület: 10 perc. Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva
  • 1 zöld vagy piros chili kimagozva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • ¼ teáskanál őrölt kömény
  • ¼ teáskanál garam masala (indiai csípős fűszerkeverék)
  • csipet kurkuma
  • 2 nagy paradicsom kimagozva, apróra vágva
  • 7 tojás felverve
  • kis csomag apróra vágott koriander
  • 4 db enyhén pirított chapati (csapáti, azaz indiai kenyérlepény)

Akoori recept

Hevítsük fel a serpenyőt és alacsony lángon adjuk hozzá a vajat. Finoman pirítsuk a hagymát, a fokhagymát és a chilit körülbelül 5 percig, odafigyelve, ne pörkölődjenek meg. Ezt követően jöhetnek a fűszerek. Beledolgozva köményt, a garam masalát és a kurkumát süssük tovább 1-2 percig, lassan, óvatosan kavargatva a hozzávalókat.

Következő lépésként adagoljuk a paradicsomot, 1 perc után pedig jöhet a tojás is. Itt vigyázzunk, hogy kisebb lángon készítsük az ételt, nehogy a tojás odakapódjon az edény falához. Addig kavargassuk, amíg egyenletesen meg nem sült.

Ha kész, keverjük bele a koriandert és máris tálalhatjuk a chapati, azaz indiai kenyérlepény mellé. Kitűnő reggeli vagy brunch, főleg, ha valaki kedveli a pikáns ízeket.

bbcgoodfood.com

További receptek