Gyömbéres mézeskalács házikó

Értékelje a receptet!

A mézeskalács egyértelműen a Karácsony egyik receptje! Szinte bármilyen formát adhatunk neki, az egyszerű fenyőfaformától kezdve, egészen a bonyolultabb épületekig. Az alábbi receptben a gyömbéres mézeskalács házikó elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre.

mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 g barna cukor, plusz 100 g cukor a ragasztáshoz
  • 3 evőkanál víz
  • 80 g méz
  • 50 g vaj
  • 30 ml tej
  • 1 db tojás
  • 270 g liszt
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 5 g sütőpor
  • 80 g porcukor

Gyömbéres mézeskalács recept

Egy serpenyőbe tesszük a barna cukrot, a tejet, a vajat és a mézet, majd lassú lángon addig keverjük, amíg az összes hozzávaló kellően megolvad.  Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel. Hozzáadjuk a kihűlt masszát és egy tojást, majd jól összegyúrjuk, amíg egy lágy, könnyen formálható tésztát kapunk.

Kisebb darabokra szedjük a tésztát és fél centiméteresre nyújtjuk. Az előre elkészített tervrajzok alapján kivágjuk a házikó darabjait és egyenként 200 fokos sütőben kisütjük őket.

mézeskalács 1

Végül a 100 gramm cukorból és három evőkanál vízből egy karamellszerű ragasztóanyagot készítünk és összeragasztjuk a házikó részeit.

Díszítsük tetszés szerint!

Forrás: foodclub.ru

További receptek