Banánkenyér barnacukros mázzal

Akár hívhatnánk desszertnek vagy süteménynek is ezt a banánkenyeret szósszal, de valahogy ez a megnevezése egészségesebbnek hat, és végtére egészségesebb is, így nem kell, lelkiismeret-furdalásunk legyen a fogyasztásakor.

A banánkenyér puha, lágy és telítve van a banán gazdag ízével. A szósz pedig tiszta karamellizált mennyország, mely továbbá meg is óvja a kenyerünket a kiszáradástól. Ha van néhány érett banánunk, akkor ez a recept kihagyhatatlan.

Hozzávalók:

Kenyér:

  • 2 tojás
  • ½ bögre olaj
  • ½ bögre barnacukor
  • ¼ bögre kristálycukor
  • 2 kiskanál vanília kivonat
  • 1,5 bögre pürésített érett banán (kb. 3 nagyobb db)
  • 2 bögre finomliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • ½ kiskanál szódabikarbóna
  • ¼ kiskanál
  • 1 kiskanál fahéj (opcionális)

Barnacukros máz:

  • ½ bögre barnacukor
  • 1,5 bögre forrásban lévő víz

Banánkenyér barnacukros mázzal recept

Béleljünk ki alufóliával egy kb. 6 literes sütőedényt. Fújjuk le a bélésünket vagy az edényünk alját és falait sütősprayjel, majd tegyük félre. Ne használjunk kisebb edényt, mert sütés közben a kenyér térfogata igencsak megnő, és így kifolyhat a massza.

A kenyér elkészítéséhez rakjuk bele a tojásokat, az olajt, a cukrokat és a vaníliát egy nagyobb tálba, majd keverjük össze a hozzávalókat.

Adjuk hozzá a banánt, és keverjük jól el.

Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, és ezeket is keverjük jól el. Ha ez megvan, öntsük a tésztánkat az előkészített edénybe, és simítsuk jól el. Tegyük félre.

Következhet a máz elkészítése. Rakjuk bele egy nagyobb tálba a barnacukrot és a forrásban lévő vizet, majd jól keverjük össze a kettő hozzávalót. Öntsük óvatosan ezt a keveréket az edényben lévő tésztánkra, és ne keverjük meg. Ez a keverék sütés közben fog szósszá válni.

Fedjük le, és főzzük magas hőfokon 1,5-2 óra hosszáig nagyon lassú tűzön. Akkor van készen, ha a szélei aranybarnák, és egy fogpiszkálót beleszúrva, az tisztán jön ki. Elkezdhetjük az ellenőrzését már egy óra elteltével is, hogy megelőzzük a túlsütést.

Vegyük le az edényünk tetejét, hogy a kenyerünk kicsit kihűlhessen a tálalás előtt. A legjobb melegen és frissen, de el is áll kb. 5 napig, ha légmentesen záródó edényben tartjuk.

averiecooks.com

További receptek

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Minden vélemény számít!